KOMMENDE ARRANGEMENTER

mar
20
tirs
2018
Foredrag med Carsten Jensen, Hovedbiblioteket Hovedbiblioteket
mar 20 kl. 19:00– 21:00

Foredrag med Carsten Jensen
Hovedbiblioteket
tirsdag den 20. marts 2018, kl. 19:00 – 21:00
Carsten Jensen engagerer sig og har altid noget på hjerte.
Netop af den grund er han også en kontroversiel skikkelse, som folk enten elsker at hade eller anser for at være genial. Under alle omstændigheder gør hans grundige research og store viden, at han aldrig bare kan affærdiges, hvad enten genren er rejseskildringer, debatbøger, essays eller romaner.
I ”Vi, de druknede” fortæller Carsten Jensen med besættende fortælleengagement fra sin hjemby Marstal om søfolk og deres familier i fire generationer – om det helt særlige liv og fællesskab, der herskede blandt danske søfolk på langfart eller i krig og blandt deres familier derhjemme. Han skrev romanen, fordi han og hans macho sømandsfar altid har været en gåde for hinanden. ”Min far mente, at alle der læste en bog var snyltere, og så fik han sådan en søn som mig, der aldrig lavede andet end netop at læse bøger” (Jydske Vestkysten 27.03.16.). Romanen var et forsøg på at forstå ham.
Arrangementet er en markering af Havnejubilæet 2018, hvor vi har sat fokus på skildringen af søfolkene i litteraturen.

https://www.place2book.com/da/choose_ticket_sales_workflow?seccode=470a1c1f8cCarsten Jensen

mar
22
tors
2018
Fiskeriet og Esbjerg, Esbjerg Byhistoriske Arkiv
mar 22 kl. 16:30– 18:00

Torsdag den 22. marts kl. 16.30 – 18.00:
Fiskeriet og Esbjerg. Foredrag v/Jørgen Dieckmann Rasmussen, arkivchef, Byhistorisk Arkiv, Esbjerg
I mange år har fiskeri og Esbjerg været tæt forbundet, og det er stadig en udbredt opfattelse, at fiskeriet var den direkte anledning til havn og by. Det var dog ikke tilfældet, men rigtigt er det, at fiskeriet i over 100 år var et af »lokomotiverne« bag havnens udvikling og vækst– med en masse udløbere til bysamfundet bagved. Det er om fiskeriets ”rise and fall”, dagens foredrag handler. Foredraget er ledsaget af billeder.

apr
24
tirs
2018
Jubilæum og Danmarks Vildeste Fiskereventyr
apr 24 kl. 12:30– 17:00

Den 24. april i år fejrer vi byens gave, og igen handler det om at give. Denne gang giver vi fiskeskippernes vilde oplevelser tilbage til byen, idet vi sætter esbjergfiskeriet på museum. Dermed siger vi farvel til Esbjergs epoke som fiskerby. Fiskeriet, som skabte byen, får en værdig afslutning.

Program
Museet er lukket for offentligheden fra 10.00 til 12.30, hvor dørene åbnes op og alle inviteres til udstillingsfernisering. Også i museets cafe, MS Smag, er menuen udtænkt som en hyldest til historien og reference til årene hvor museet blev bygget.
”Da museet blev bygget var fiskeriet på sit højeste og der blev landet svimlende mængder af kuller på kajen i Esbjerg – så meget, at store mængder endte på fiskemelsfabrikken. Det lyder helt skørt i dag, og det skal nok give anledning til vilde historier tilbage fra dengang, når vi den 24. april serverer Fish n´Chips på kuller til jubilæumsreceptionen”, siger David Dupont-Mouritzen.

Danmarks Vildeste Fiskereventyr
Oplev den nye udstilling omkring Danmarks største og vildeste fiskereventyr.

76 tidligere fiskeskippere har været forbi museet for at bidrage til udstillingens indhold. Resultatet er blevet en fusion af aktiv indsamling og dokumentation, historiefortælling og fotografisk portrætkunst.
Med udstillingen Danmarks Vildeste Fiskereventyr giver vi fiskeskippernes vilde oplevelser tilbage til byen, idet vi sætter esbjergfiskeriet på museum. Dermed siger vi farvel til Esbjergs epoke som fiskerby. Fiskeriet, som skabte byen, får en værdig afslutning.
Det er en meget personlig udstilling og både portrætkunsten og selve historierne går dokumentarisk tæt på. Udstillingen tager os med ud på selve livets rejse. Det var et vildt liv de levende, og det vildeste er vel nok, at de ikke selv synes, at det var noget særligt reflekterer museumsdirektør David Dupont-Mouritzen.
Om udstillingen
I Esbjerg bor der fortsat fiskeskippere og andre centrale personer fra fiskeriets storhedstid. Mennesker som ligger inde med historier og en guldgrube af konkret viden om, hvordan forholdene var i årtierne i 1900-tallet, hvor fiskeriet kørte på højtryk.
Vi greb den helt unikke mulighed og har gennem udstillingen sikret fremtidige generationer et indblik i Danmarks største og vildeste fiskereventyr til dags dato.
76 tidligere fiskeskippere har været forbi museet for at bidrage til udstillingens indhold. Resultatet er blevet en fusion af aktiv indsamling og dokumentation, historiefortælling og fotografisk portrætkunst.
Et digitalt formidlingslag tilfører flere oplevelser i form af historier fortalt med fiskeskippernes egne stemmer.

apr
28
lør
2018
Rundvisning Danmarks Vildeste Fiskereventyr
apr 28 kl. 13:30– 14:15

Oplev udstillingen, der er baseret på et fiskereventyr på Esbjerg Havn, som overgår alt hvad fantasien kan levere. En stribe af spændende omstændigheder skabte grundlaget for en eksplosiv udvikling. Så kom med på en rejse gennem en epoke, som mere end noget andet har formet det Esbjerg, vi kender i dag!
76 tidligere fiskeskippere har bidraget til udstillingen, der er en fusion af aktiv indsamling og dokumentation, historiefortælling og fotografisk portrætkunst.
Rundvisningen kommer omkring både indsamlingen, de personlige beretninger, opbygningsprocessen og meget andet.
Rundvisningerne tilbydes de første 4 lørdage, efter udstillingsåbent.
Program:
13:30 Fremmøde i forhallen, foran indgangen til udstillingen, som ligger i Danmarkshallen og udlevering af audioguides.
13.35 – 14.15 Rundvisning
Rundvisningen er gratis, når der er betalt entré til museet.
Max 25 deltagere, først til mølle.

apr
30
man
2018
En aften med Bering og Spangsberg
apr 30 kl. 17:00– 18:45

BaggrundMandag d. 30/4 kommer folkene bag den nye historiske tv-dokumentar om Bering og Spangsberg på DR K til Esbjerg. Tv-vært Cecilie Nielsen og producer Lasse Bøgeskov Andersson samt seriens historiske konsulent Morten Hahn-Pedersen fortæller om de to opdagelsesrejsende, og man kan se et afsnit af serien inden den har premiere i tv.
Serien er bl.a. er baseret på materiale fra Tage Sørensens Martin Spangsberg-bibliotek ved Fiskeri- og Søfartsmuseet. Dette bibliotek har desuden været benyttet i udformningen af Morten Hahn-Pedersens nye bog om emnet “På zarens befaling” – Med Bering og Spangsberg i Sibirien og det nordlige Stillehav 1725-1743.
Læs mere om samlingen her
Program
17.00 Velkomst ved David Dupont-Mouritzen
17.05 Introduktion til historien ved Morten Hahn-Pedersen
17.15 Præsentation af tv-serien EKSPEDITIONEN – PÅ SPORET AF VITUS BERING ved Cecilie Nielsen og Lasse Bøgeskov Andersson
17.25 Klip fra serien
18.10 Afrunding ved Cecilie, Lasse og Morten
18.15 Forfriskninger til et symbolsk beløb, mens Cecilie, Lasse og Morten besvarer spørgsmål fra interesserede og presse om tv-serien og historien.
18.45 Arrangementet slutter

Af hensyn til stole beder vi dig venligst tilmelde på dl@fimus.dk
Du modtager ikke bekræftelse på mailen, men vi noterer dig til listen.
I tilmeldingsmailens emnefelt bedes du skrive “Spangsberg, dit navn, deltagerantal”

Køb bogen med hjem
I dagens anledning er det muligt at købe Morten Hahn-Pedersens bog til kun 295,- og få en signatur med i købet.
Vejledende 349,95

Museumsforeningens generalforsamling
apr 30 kl. 19:30– 21:30

Museumsforeningen for Fiskeri- og Søfartsmuseet

Indkaldelse til generalforsamling i Museumsforeningen for
Fiskeri- og Søfartsmuseet, Saltvandsakvariet. Esbjerg

Generalforsamlingen finder sted i Cafe MS Smag

Mandag den 30. april 2018, kl. 19.30

Dagsorden:
01. Valg af dirigent.
02. Beretning om foreningens virksomhed.
03. Forelæggelse af foreningens reviderede årsregnskab .
04. Forslag til ændring af vedtægter
05. Behandling af indkomne forslag.
06. Valg af foreningens bestyrelse samt 2 suppleanter
07. Valg af 2 revisorer samt 2 suppleanter
08. Orientering om museets virksomhed.
09. Evt.

Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, må være formanden i hænde mindst 7 dage før generalforsamlingen, evt. forslag bedes fremsendt til mail ebp1@icloud.com.
Opmærksomheden henledes på, at kun medlemmer, som har medlemskab til Museumsforeningen for Fiskeri- og Søfartsmuseet har stemmeret på generalforsamlingen.
Gyldigt årskort og  medlemskab bedes medbragt. Det er muligt at forny eller købes årskort /  medlemskab i forbindelse med generalforsamlingen. Medlemskab af museumsforeningen koster kr. 20.00 ved køb af årskort. Museet vil være vært med et let traktement. Øl, vin og vand kan købes.

Regnskaf museumsforeningen 2017

Billede 4
Afholdelse af Museumsforeningens ordinære generalforsamling 2017.

maj
17
tors
2018
Byens gave, Fiskeri- og Søfartsmuseet 1968-2018
maj 17 kl. 17:30– 21:30

Byens gaveSkærmbillede-2018-04-05-kl.-12.50.55Gennem 50 år har museet givet tilbage i form af udstillinger, undervisning og oplevelser for folk i alle aldre. Byen har taget gaven til sig. Den er blevet passet godt på, udviklet og fornyet sig. Fiskeri- og Søfartsmuseet er stadigvæk byens gave – en gave til hele byen og dens indbyggere!
Jubilæumsudstillingen som åbner den 17. maj 2018 kl. 17.30 tager dig med på en rejse tilbage i tiden med et tilbageblik og nedslag på nogle af højdepunkterne i museets historie.
Alle er velkomne og vi håber i særdeleshed, at se en masse af de personer, som gennem årene har haft en tilknytning til museet. Idet arrangementet er efter lukketid er der gratis entré.
Der vil være mulighed for tilkøb af en lækker jubilæumsmenu for 250,-
Spidskålsdolme med lyssej og rød sennep serveret med forårsgrøntsager i persillefrikassé samt syltede forårsgrøntsager.
Sprød kiks, sukker og citron pocheret rabarber, rabarber is, rabarber sirup samt marengs og syrlige urter.
1 glas vin / øl / vand samt the/ kaffe er inkluderet.
Af hensyn til planlægning beder vi dig venligst tilmelde på dl@fimus.dk
Angiv om du ønsker at tilkøbe menu.
Du modtager ikke bekræftelse på mailen, men vi noterer dig til listen.
I tilmeldingsmailens emnefelt bedes du skrive “Byens Gave, dit navn, deltagerantal”

maj
26
lør
2018
Udflugt til Stadil Kirke og Sea War Museum, med Det antikvariske Selskab.
maj 26 heldags

Udflugt til Stadil Kirke og Sea War Museum Jutland, Thyborøn.
Lørdag d. 26. maj kl. 8.30 – ca kl. 18 Turledere: Erik Henriksen, Flemming Holm og Lars Ilsøe
På turen mod Thyborøn gør vi holdt ved Stadil Kirke, der er en romansk kirke fra ca. år 1200. Kirken er meget rigt udsmykket, hvilket sandsynligvis skyldes, at kirken i en periode har hørt under kannikerne i Ribe. Kirkens største klenodie er det “Det gyldne alter”. En lokal guide vil fortælle om kirken.
Fra Stadil går turen videre til Thyborøn, hvor vi skal besøge Sea War Museum, Jutland. Museet blev åbnet i 2016 og er skabt af dykker Gert Normann Andersen, der i mange år har fundet og besøgt de mange vrag, som Jyllandsslaget har efterladt i Nordsøen. Jyllandsslaget, der fandt sted på strækningen fra Hanstholm til Blåvandshuk d. 31.05 – 01.06.1916, blev det eneste søslag under 1.verdenskrig og betegnes som verdens største søslag, hvor 25 krigsskibe blev sænket og næsten 9.000 britiske og tyske sømænd omkom.
Sea War Museum er det eneste museum i Europa med fokus på Jyllandsslaget. Gert Normann Andersen og hans dykkere har fundet 24 af de 25 store krigsskibe på havbunden, hvortil kommer mange fund fra sænkede U-både og andre krigsfartøjer. Museet er en imponerende udstilling af fundne genstande og fortæller om slagets dramatiske begivenheder og menneskeskæbner, for eksempel vises tårnet fra den tyske ubåd U20, der i 1915 sænkede luksuslineren Lusitania, hvad der var den konkrete anledning til at USA gik ind i 1. Verdenskrig. Vi ankommer til Thyborøn ca kl. 12.15 og kan indtage vores medbragte frokost og drikkevarer på bænke ude eller under tag, alt efter vejret. Kl. 13 giver en guide os en times rundvisning på Museet, hvor der fortælles generelt om Museet, Jyllandsslaget og genstandene. Derefter er der tid til på egen hånd at fordybe i sig de enestående udstillinger, inden turen går tilbage til Ribe kl. 15.
Praktiske oplysninger: Afgang fra Odins Plads kl. 08.30 – Hjemkomst ca. kl. 18.00
Max. 50 deltagere.
Medbring selv kaffe og frokost. Vi serverer dog kaffe og twist på hjemturen
Prisen for turen er 300kr. pr. person for medlemmer af Det antikvariske Selskab, Esbjerg og Omegns Museumsforening og Museumsforeningen for Fiskeri- og Søfartsmuseet. Beløbet dækker bustur, entré, guider og betales i bussen, og der kan betales via mobile pay.
Tilmelding til turen fra d. 08.05 til og med d. 24.05 sker til Erik Henriksen på tlf. 51 25 42 68. Der kan ikke benyttes telefonsvarer.

Udflugt til Stadil Kirke og Sea War Museum Jutland

DSC_8446

jun
17
søn
2018
Tur til Helgoland – fra Rømø
jun 17 heldags

Museumsforeningen for Fiskeri- og Søfartsmuseet

Tur til Helgoland – fra Rømø
Søndag den 17. juni 2018 kl. 09.30 – ca. 18.00

Helgoland, den røde sandstensklippeø i Nordsøen, er 70 meter høj og har en spændende og dramatisk historie, som der fortælles om under turen. Øen er bilfri og ligger i ’to etager’ – Unterland og Oberland – med elevator og trappe mellem etagerne.
På Helgoland oplever vi fuglefjeldet helt tæt på med suler, lomvier, alke, mallemukker og utallige rider. Der er næppe mange andre steder med mulighed for at komme så tæt på – så husk kameraet!
Der er gode indkøbsmuligheder, for øen er ’told-let’. Danske kroner modtages ikke, og ikke alle butikker modtager danske betalingskort. En hæveautomat findes på Unterland.
Skibet ’Adler Cat’ sejler med op til 35 km i timen gennem Nordsøen og har nummererede siddepladser, som fremgår af billetterne. Der er reserveret pladser på hoveddækket, nogle ved vinduer, andre lidt længere inde på dækket, enkelte ved borde. Der kan ikke garanteres ensartet udsyn fra alle pladser.
Såfremt vejret tillader det, er der mulighed for at komme ud på agter- og panoramadæk.
Tidsplan:
09.30: Mødested Havnepladsen, Havneby, 6792 Rømø
10.00: Afgang med skibet Adler Cat (let morgenmad serveres under vejs)
12.30: Ankomst Helgoland – direkte landgang fra ’Adler Cat’
Guidet rundtur på fuglefjeldet, hvor vi bl.a. kommer MEGET tæt på suler, lomvier, alke, mallemukker og rider. Desuden gode chancer for at se gråsæl og spættet sæl. Også tid på egen hånd til yderligere oplevelser og eventuelle indkøb.
15.15: Seneste påstigning på Adler Cat
15.30: Afgang med Adler Cat (let aftensmad servers under vejs)
18.00: Ankomst Havneby/Rømø

Husk PAS og euro til eget forbrug. Medbring gerne kamera og kikkert, og påklædningen skal være efter vejrforholdene. Turen arrangeres i samarbejde med Sort Safari®, og da Museumsforeningen giver et tilskud til fortæringen ombord på ’Adler Cat’ udbydes den til en helt særlig medlemspris på 550,00 kr. pr. person (sejlads t/r, guidning samt let bespisning morgen og aften). Ikke medlemmer 650,00 kr. Der er mødested på Havnepladsen i Havneby og ved tilmelding bedes oplyst, om man har plads til ikke-bilende deltagere.
Turen guides af en af Sort Safaris naturvejledere og John Frikke fra Museumsforeningen.

Bindende tilmelding senest onsdag den 16. maj til Per M. Holm på permholm@stofanet.dk eller på mobil 40 27 10 44. Betaling til bank 4644 konto 3423024143 Mobil pay 40274944, Husk at oplyse navn og telefon/e-mail ved betaling/tilmelding.

Helgoland juni 2018_FIMUSforening

sep
2
søn
2018
Tur til Strandingsmuseet og Jegindø “Æ Fyverhus”
sep 2 heldags

Søndag den 2 september tager museumsforeningen på efterårstur til det nye Strandingsmuseum, frokost i restaurant Sct. George, herefter går turen til fiskerimuseet “Æ Fyverhus” på Jegindø. Vi får guidet rundvisning samt lokal fortællinger på Jegindø. En spændende oplevelse i hyggeligt lag. Se de fulde program ved at klikke på link under billeder.

Se hele programmet for turen ved at trykke nedenfor.

Strandingsmuseet og Jegindø.